maanantai 11. helmikuuta 2013

Vuosi 2013

Vuosi 2013 on jo edennyt helmikuulle, joten on aika herätellä tämä blogisivusto jälleen henkiin vaikka sitten ihan vain omaksi iloksi :)

Tänä vuonna on jo ehtinyt paljon asioita tallin hevosrintamalla. Huonoimpana uutisena voin kertoa Salliorvokin lievän jännevaurion tammikuussa. Selvää syytä en tapahtuneeseen osaa sanoa, mutta eräänä pakkaspäivänä maastossa lyhyen laukkapätkän päätteeksi Salli ontui :/. Ehkäpä jalka on mennyt tarhassa riekkuessa (mitä Salli kyllä osaa tehdä aika rankastikin välillä) ja tuo laukkapätkä kylmänä pakkaspäivänä vain oli se viimeinen pisara. Joka tapauksessa klinikalla annettiin hyviä uutisia ja suurin osa turvotuksesta oli jännettä ympäröivässä kudoksessa, ei jänteessä. Itse syvässä koukistajajänteessä oli vain lievä vauriota. Kuntoon siis luvattiin tulevan 4-6 viikon kävelytyksellä. Suurin ongelma on ollut Sallin pitäminen kävelylinjalla myös tarhassa. Sen on aivan pakko spurttailla siellä ja taistella mielikuvituskavereita vastaan tekemisen puutteessa :(  (Sairastarha ei auta, sillä mitä pienempi tarha, sitä enemmän riehuu - tai kiertää kehää karsinassa.) Eli voin vain toivoa, ettei viime klinikkareissun jälkeen ole tullut lisävaurioita.

Ennen joulua Häjypojan kaveriksi (ja toivottavasti omaksi siitosoriksi tulevaisuudessa) ostettiin Kuningasässäläinen viimekesäinen orivarsa Lakeus Kingi. Kingin ei. on Pilven Poika, joten enempää meriittejä ei varmaankaan tarvitse mainita. Tällä hetkellä pojat tarhailevat kaksistaan, mutta kevään edetessä muuttanevat pihattoon.

Häjypojan emä Lotan Pippuri on edistynyt ratsuna hienosti. Luvassa olisi tulevaisuuden kisatykki vähän pienemmälle ratsastajalle. Lotta on siis pienhevonen ja rakenteeltaan muistuttaa pientä siroa friisiläistä enemmän kuin suomenhevosta. Lotta on niin kaunis, että joskus sitä jää tallissa tuijottamaan pitkäksi aikaa ihan vain silmänruokana :) Koska oma aikani hevosten liikutuksen suhteen on tällä hetkellä kortilla,   muutti Lotta eilen joksikin aikaa Latva-Kiviniemen tallille, missä toimii jonkin verran myös tunneilla. Lotan kohtalo on vielä auki - myynkö tuon kuvankauniin tamman pois vai astutanko kesällä omalla kasvatillani Palon Totemilla. Ponikokoinen hevonen ei täytä omia intressejäni ja toisaalta Lotta olisi onnellinen, jos sillä olisi oma ihminen, joka sen kanssa puuhastelisi päivittäin. Toisaalta Lotta jätti todella kauniin ja hyvärakenteisen varsan (josta näyttäisi tulevan ihan normikokoinen hevonen) ja sen suku on hieman erilainen, mutta ratsujalostukseen täydellisesti sopiva, olisi kasvattajan silmin harmillista noita  geenejä heittää hukkaan...

Palon Meteori (Toffo) vasta kääntyi 3-v., mutta silti on jo valmis hevonen. Säännölliset kärrylenkit on kasvattanut pojan pohjakuntoa ja ratsastuksen aloitus sujui moitteettomasti. Selästä se tuntuu niin tasapainoiselta kaikissa askellajeissa, että itse aina unohtaa istuansa kolmivuotiaan orin selässä :) Toffo on oikein joka tädin unelma; rakastaa hoitamista ja ihmisen kanssa seurustelua. Se on herkkä mutta rohkea poika, jolle käy aivan kaikki. Toffo kaipaakin jo tekemistä siinä määrin, että olisi aika löytää sille oma koti. Ja mitä enemmän sen kanssa olen puuhastellut, sitä enemmän siihen on kiintynyt ja sitä vaikeammaksi luopuminen tulee. Eli kaikki hyvät kodit ja hevosmiestaitoiset ihmiset huomio!!! Tulkaahan katsomaan olisitko sopiva ihminen Toffolle :) Toki toivon, että Toffo pääsisi kotiin, missä tähdättäisiin kasvattajakilpailuihin ja mahdollisesti aina kansallisiin saakka. Vaikka Toffon isä (Silvolan Elmeri) onkin koulupainotteinen, omaa Toffo emältä perityn hienon hyppytekniikan. Mutta Toffosta varmaankin kerron tuonnenpana lisää...